Indig Ottó: Kánikula

Szépirodalom / Könyvajánló (1136 katt) Homoergaster
  2013.10.17.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2013/9 számában.

A Kánikula a huszadik századi magyar realista irodalom egyik méltatlanul elfelejtett gyöngyszeme. Sokáig tiltva volt, később elfeledték. Írója Franciaországban élte át a második világháborút, önéletrajzi ihletésű a történet tehát, mely a Côte d'Azur napsütötte tengerpartján játszódik 1939 augusztusában.

Többször elolvastam már, és úgy találtam: maradandó alkotás. Főhőse, az első szám első személyű elbeszélő, egy magyar fiatalember, aki tulajdonképpen egy szélhámos. Hiszen csak megjátssza, hogy ő egy nyaraló gazdag – egy a sok közül – valójában szűkös pénzecskéje alig néhány hétnyi luxust imitáló ott tartózkodást enged meg.

A közeg a Poirot-rajongóknak ismerős lehet: '30-as évek: augusztus-hőség-unalom-gáláns kaland, ami tragédiába torkollik. Végszóra a történelem sokkalta nagyobb léptékű drámája röpíti a mikroközeg szereplőit ismeretlen sorsuk felé. Hősünk megfigyeli a part vendégeit, s hamar egy amerikai hölgy és részben orosz származású lánya társaságában találja magát. A 18 éves lány maga a kor modernitása, ifjonti szenvedélye megfogja a hozzá képest már „öregecske” férfit. Freudról, a pszichoanalízisről, szerelemről-barátságról beszélgetnek. A fiatalember megtudja, hogy szeptemberben Budapestre készülnek, már szobát is foglaltattak a Margitszigeten. Figyeli anyát és lányát, beszél velük. A szenvedélyes fruska felkelti az érdeklődését, de csak plátóian. Annál nagyobb a megdöbbenése, amikor Madame Gordon egy bizalmas beszélgetésben szinte kétségbeesetten arra kéri: csábítsa el a lányát!

Idézet a könyvből:

Katja: „Szabályos, finoman fiús arca nem volt szép, legalábbis abban az értelemben, ahogyan a festők, fényképészek mondanak szépnek valakit. Szürrealista festők képein látni néha ilyen arcot, lázas szemeket, makacs gyerekszájat, jelentéktelen orrot. Fiúsan rövidre vágott szőke hajboglya alatt mindez mégis mellbevágóan szépnek hatott.”

Miután magához tér a döbbenetből, a korántsem kedvére való feladat végrehajtásába bátortalanul, félszegen vág bele. Kudarcot vall. Viszont a lány egy másik nő, Lilian után kezd bomlani, akibe, amikor először megpillantja, azonnal beleszeret. Görög istenhez hasonlítja elragadtatottan, alaposan megijesztve az elbeszélőt.

A dráma felgyorsul, mikor hősünk azon kapja magát, hogy egy fruskával rivalizál egy nőért, aki férjnél van! Aztán kiderül, hogy csak látszólag házasok, és a nő hősünket próbálja meg behálózni. Katja, a leszbikus hajlamú fiatal lány öngyilkos lesz, beköszönt a szeptember, kitör a háború.

Indig Ottó könyve korrajz a '30-as évek nyugatjáról, dekadens szerelmekről, unatkozó milliomosokról a készülődő katasztrófa légkörében. A francia tengerpart a béke szigete ugyan, de a nap heve mellett titkok és vágyak perzselnek.

Nagyon gondosan megírt mű a Kánikula, a 129 oldalával ütős, egynapos olvasmányélmény. Ha a kedves olvasó kissé megunta az akció-fantasy-t és zombi horrort, jó szívvel ajánlom figyelmébe a Kánikulát. Üdítő kikapcsolódás lesz!

Előző oldal Homoergaster