Terminátor-elmélet - vélemények

Ugrás a műre


Gedő Márton
Felhasználó
2011.07.08 10:14
9 vélemény
De pont itt az eltérés a ,,Terminátor film" és ,,Terminátor-elmélet" között a film szerinte ,,a rendszer 1997. augusztus 4-én öntudatra ébredt" na már most én azt mondom hogy a rendszer nem öntudatra fog ébredni hanem a rendszert öntudatra fogjuk ébreszteni (MI).
Jimmy Cartwright
Admin
2011.06.30 16:59
284 vélemény
Szerintem ez azért nem ilyen egyszerű. Már az 1950-es évek végétől folytatnak kutatásokat a Mesterséges Intelligenciák terén, ám az azóta eltelt fél évszázadban nem sikerült átütő sikert elérni. Legalábbis olyat nem amely ma arra engedne következtetni, hogy a gépek majd egyszercsak öntudatra ébrednek, ha ezt a gépeknél nagyságrendekkel intelligensebb emberi tudósoknak sem sikerült elérni.

Értem én az elméletet, csak nem látom a realitását. Egy fecske sem csinál nyarat, így egyetlen "öntudatra" ébredt gép sem fogja jelentősen befolyásolni a világot. Ha pedig mégis minden kötél szakad, "ki lehet húzni a konnektorból".

Az a baj, hogy a gépeket emberi mércével mérjük ("jaj, de okos ez a számítógép" by Buta Szőke), holott közük nincs ahhoz, amit a természet / isteni hatalom az emberben létrehozott. Ráadásul, ha csak fizikai síkon (biológiailag) néznénk magunkat is, akkor ránk meg azt lehetne mondani, hogy biorobotok vagyunk, holott ez nem így van, hiszen rendelkezünk érzelmekkel, intuícióval, s számos más egyéb tulajdonsággal, amelyre felépül egy személyiség, s amelyeket a tudósok nem képesek mérni, kimutatni.

Ebből következőleg egy robotról csak akkor lehetne elmondani, hogy valódi öntudata van, ha rendelkezne a fenti tulajdonságokkal, ám erre az ember által alkotott minőségénél fogva képtelen lesz, így marad a csak szimplán programozott masina, amely ugyan látszólag képes intelligensen viselkedni, döntéseket hozni, ám valójában csak az érzékelői által rendelkezésére bocsátott információkat elemzi, s keres rá a programozásában valami megfelelő algoritmust, hogy reagálni tudjon. Ha az ember nem mondja meg neki, hogy "menj és csináld ezt", akkor semmit sem fog tenni.

Tehát véleményem szerint az öntudatra ébredt gép megmarad a science fiction szintjén, és ez így is van rendjén.

Ám, ha egy magasabb, tágabb nézőpontból tekintünk az irodalomban (különösen az SF irodalomban) megjelenő gépekre, akkor levonhatjuk azt a következtetést (is), hogy az ott ábrázolt gépek valójában a jövő embereit hivatottak (akár sarkított módon) megjeleníteni...
bel corma
Felhasználó
2011.06.29 08:01
880 vélemény
Az emberi elbutulást jól szemlélteti a "Majmok bolygója" című regénynek az a része amikor a kísérleti alany visszaemlékezik elmúlt éveire. A regény vége felé található, érdemes beleolvasni!;-)
Gedő Márton
Felhasználó
2011.06.28 21:08
9 vélemény
Igen szerintem is. Nem az eszük hanem az erejük és tényleg az hogy mi meg már annyira buták/lusták leszünk hogy nem lesz eséjünk se. Kivétel ha ez tudatosul többekben is nem csak bennünk akik legalább annyit gondolkozunk hogy írunk meg agyalunk ilyeneken!!
angyalka146
Felhasználó
2011.06.28 19:32
661 vélemény
Teljesen igazad van - de szerintem a gépek nem azért fogják tudni átvenni az irányítást, mert intelligensebbek lesznek, hanem azért, mert az emberek butulnak - sajnos rohamos mértékben.
A gépek kapcsán pedig eszembe jutott Lin-csi apát beszélgetéseinek az egyike. Idézet a 74.-ből:

"Nem gyárunk gépeket! A munkát nekünk kell elvégezni. A teát ki kell önteni, a földet meg kell forgatni, a magot el kell vetni, az árpát le kell vágni. A falat kell rakni és tetőt, köpenyt varrni és lábbelit, aztán hordani és koptatni. Ez az élet. Az életet pedig élni kell, és nem gépekkel helyettesíteni!"
Gedő Márton
Felhasználó
2011.06.28 14:10
9 vélemény
Pont erről írtam.
bel corma
Felhasználó
2011.06.28 07:49
880 vélemény
A japánok biztosan ott lesznek az elsők között! Az ő mániájuk a robotika iránt már ma is beteges...:-?

Előző oldal